Snel naar:

Intramuraal Beschermd wonen

Intramuraal beschermd wonen betekent wonen in een accommodatie bij een aanbieder waar 24 uur per dag begeleiding aanwezig is op de locatie om toezicht te houden op de bewoners. Er kan 24 uur per dag een beroep worden gedaan op de begeleiding. Naast deze ongeplande contactmomenten, zal de begeleiding ook vaste contactmomenten inplannen met de bewoner waarin de ontwikkeling wordt besproken.

 

Wonen in een accommodatie van een aanbieder kan alleen op basis van een indicatie voor Intramuraal beschermd wonen. Om hiervoor in aanmerking te komen, onderzoekt de Toegang de ondersteuningsbehoefte van de bewoner en uit dit onderzoek moet blijken dat er een noodzaak is voor Intramuraal Beschermd wonen.

 

Zodra de bewoner weer voldoende zelfredzaam is, kan hij/zij uitstromen en opnieuw zelfstandig gaan wonen. Het kan zijn dat de bewoner nog wel ambulante ondersteuning nodig heeft. Dat kan met geplande ondersteuning vanuit de gemeente waar de bewoner woont. Als de bewoner nog behoefte heeft aan ongeplande contactmomenten met de aanbieder dan is Ambulant beschermd wonen wellicht een optie.

Ambulant Beschermd wonen

Ambulant beschermd wonen bestaat uit twee vormen:

  • JongThuis
  • ThuisBasis

JongThuis is voor jongeren in de leeftijd van 18-27 jaar. Deze jongvolwassenen zitten in een leeftijdsfase dat ze gaan studeren, werken, op kamers wonen of uit huis gaan. Deze jongvolwassenen hebben te maken met psychische of psychosociale problemen. Dit maakt dat de stap om op kamers of het huis uit te gaan nog net te groot is. Bij JongThuis kunnen ze in groepen wonen bij een aanbieder. Ze maken hier gebruik van een gedeelde keuken en badkamer/toilet. Net als in een studentenhuis, maar dan met 24/7 bereikbaarheid en beschikbaarheid van begeleiding.

 

ThuisBasis is vooral om te voorkomen dat iemand naar Intramuraal Beschermd wonen moet. Dit doen we door in de thuissituatie 24/7 bereikbaarheid en beschikbaarheid in te zetten. De bewoner kan zo altijd om hulp vragen als het nodig is. Het kan ook gebruikt worden als uitstroomproduct uit Intramuraal Beschermd wonen. Er kan niet worden ingestroomd in een woning van de aanbieder met het product ThuisBasis als de bewoner zelf al een woning huurt of in bezit heeft of als iemand dak- of thuisloos is.

 

Hoewel de contracten voor Ambulant beschermd wonen zijn ingegaan per 1 april 2022, is het mogelijk om tussentijds in te schrijven voor zo’n contract. Wilt u tussentijds inschrijven voor Ambulant Beschermd wonen? Hier leest u meer over inschrijven en hoe Ambulant Beschermd wonen er de komende jaren uit ziet.

 

 

Expertiseteam Beschermd wonen

Het Expertiseteam Beschermd wonen zorgt er voor dat de medewerkers van de Toegang in Friesland beschikken over de informatie en kennis die nodig is om een passende indicatie Beschermd wonen te kunnen stellen. Het gaat dan om het beschikbaar stellen en up-to-date houden van formulieren, werkwijzen, documenten en artikelen over Beschermd wonen en het aanbieden van scholing en training.

 

Ook is het Expertiseteam Beschermd wonen beschikbaar als vraagbaak en sparringpartner voor de Toegang in Friesland bij complexe casuïstiek. Indien nodig kan een medewerker van het Expertiseteam Beschermd wonen aansluiten bij het onderzoek van de Toegang naar Beschermd wonen. Tenslotte toetst het Expertiseteam Beschermd wonen steekproefsgewijs de uitgevoerde onderzoeken van de Toegang op kwaliteit en de juiste uitvoering van de werkwijze.

 

Medewerkers van de Toegang kunnen contact opnemen met het Expertiseteam Beschermd wonen via  etbw@sdfryslan.nl

 

Beeïndiging ondersteuning

Een aanbieder maakt afspraken met de bewoner over het leveren van ondersteuning.  Soms gebeurt het dat de relatie aanbieder-bewoner niet langer functioneert, waardoor de aanbieder de ondersteuning niet langer kan of wil leveren. Dat gebeurt niet zomaar. Welke stappen een aanbieder moet zetten om toch de ondersteuning stop te kunnen zetten, staat in de ‘Richtlijn beëindiging ondersteuning Beschermd wonen’.

Documenten

Hier vindt u het Administratieprotocol Wmo en Beschermd wonen, stopberichten Beschermd wonen, geldigheid beschikking Beschermd wonen, richtlijnen bij beëindiging Beschermd wonen, werkwijze terugkeer naar zelfstandig wonen, richtlijn Safehouse, het evaluatieformulier voor zorgaanbieders BW en de systematiek indexatie Beschermd wonen 2024.