Snel naar:

Spoed4Jeugd

Medewerkers van Spoed4Jeugd zijn getraind en ervaren in crisis-aanmeldingen. Zij beoordelen of spoedeisende jeugdhulp in vrijwillig kader mogelijk is. Ook doen ze de toeleiding van crisis naar de juiste spoedeisende jeugdhulp. Onder crisishulp vallen jeugdigen in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar. Kijk op de website van Spoed4jeugd voor meer informatie en contact.

Wanneer is er sprake van een crisis?

Wanneer in een situatie direct actie nodig is om de veiligheid een jeugdige (en mogelijk het gezin) te beschermen. De hulp bestaat uit snel handelen om te voorkomen dat het verder uit de hand loopt.

We verstaan hieronder in elk geval:

  • Situaties of gevaar voor een jeugdige, ontstaan door ernstige verwaarlozing, fysiek geweld of seksueel misbruik
  • Situaties waarin een ouder of jeugdige dreigt met zelfdoding of een psychose heeft
  • Situaties waarin een gevaar voor de jeugdige zelf of de omgeving ontstaat.

De hulp bestaat uit snel handelen om te voorkomen dat het verder uit de hand loopt.

De beoordeling of er een crisis is, is aan het gezin zelf. Is het gezin zelf niet in staat om dit aan te geven, dan komt de omgeving naar voren (bijvoorbeeld de politie of een professional).

De aanpak van crisishulp

De Crisishulp start met een aanmelding bij Spoed4jeugd. Dit aanmeldpunt is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. De Crisishulp die daarop volgt is in alle gevallen eerst ambulant. Binnen minimaal 12 uur na de melding moet er gestart worden, maar het liefst zo snel mogelijk. Bij het centrale aanmeldpunt vindt het interview en triage naar de juiste zorgaanbieder(s) plaats.

 

Voordat de hulp start, wordt eerst teruggekoppeld wat er gaat gebeuren aan de persoon die de melding heeft gedaan. Na start van de hulp wordt het wijk- en gebiedsteam zo snel mogelijk betrokken. Wanneer een ambulante behandeling niet voldoende blijkt, dan zijn er crisisplaatsen beschikbaar. Is een cririsplaats noodzakelijk, dan wordt vanaf de opname duidelijk aangegeven dat het gaat om – zo lang als nodig, maar zeker zo kort als kan. Er is dan aandacht voor het stabiliseren van de crisis van de jeugdige zelf en/of de omgeving.

 

Wanneer tijdens de behandeling blijkt dat er een andere gespecialiseerde zorgaanbieder nodig is, wordt deze ingeschakeld via de standaard samenwerkingen. Het gezamenlijke aanbod dat de partijen bieden voor de uitvoering van integrale spoedeisende jeugdhulp betreft:

  • centrale aanmelding 24×7
  • veiligheidsbeoordelingen
  • toepassen gedwongen maatregelen
  • ambulante Spoedeisende Hulp
  • residentiële Spoedeisende Hulp.

Documenten

Hier vindt u het administratieprotocol Crisishulp.