Snel naar:

Pleegzorg

Alleen bij onveilige situaties en bedreigingen in de ontwikkeling van jeugdigen wijken we hier vanaf. Wanneer een jeugdige (tijdelijk) niet thuis kan wonen is Pleegzorg de eerste keuze. We sluiten daarmee aan bij de landelijke doelstelling om meer kinderen zo ‘thuis mogelijk’ te laten opgroeien. Zie hieronder het administratieprotocol Pleegzorg 2002.

We werken samen aan

  • Gezond en veilig opgroeien
  • Groeien naar zelfstandigheid
  • Voldoende zelfredzaam zijn en maatschappelijk participeren, rekening houdend met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de jeugdige

Vanaf januari 2022 spreken we alleen nog van Pleegzorg Voltijd, Pleegzorg deeltijd (incl. Solo Deeltijd) en Pleegzorg Crisis.

 

Om duidelijker te laten zien waarvoor en waarom we dit doen, stellen we Tom en zijn gezin aan u voor. Ze zetten niet een totaal beeld neer, maar moedigt aan om te blijven denken en handelen naar de behoefte van jeugdigen. Bekijk hier de video van Tom en zijn gezin over Pleegzorg. 

De route naar Pleegzorg

De regel is, jeugdigen groeien op in hun eigen gezin. Als dit ‘even’ niet lukt kan een verwijzer (gebiedsteam of huisarts (jeugdarts)) geschikte hulp inzetten. Wonen (deeltijd of voltijd) buiten het eigen gezin gebeurt alleen als het noodzakelijk is. Als het kan, zetten we ambulante ondersteuning in. Als thuis wonen niet (meer) kan, dan is Pleegzorg de eerste optie die wordt onderzocht.
Ook een Gecertificeerde Instelling kan Pleegzorg inzetten. Dit kan alleen als kinderen onder toezicht staan of wanneer er een voogdij-maatregel is.

 

Rol van de verwijzer (alleen het gebiedsteam en de Gecertificeerde Instelling) 

De verwijzer onderzoekt de ondersteuningsbehoefte van de jeugdige en/of ouder(s). Hieruit komt een (regionaal) ondersteuningsplan. Ze kijken hierbij naar de eigen kracht. Daarnaast is er aandacht voor de inzet van het voorliggend veld. Het ondersteuningsplan is altijd gericht op de mogelijkheid om weer terug naar huis te gaan. Er staan ook doelen in die gaan over de zekerheid van de woonsituatie van de jeugdige. In het plan wordt verschil gemaakt tussen terug naar het eigen gezin en een andere plek waar de jeugdige kan blijven.

 

Er wordt gebruik gemaakt van de volgende richtlijnen van richtlijnenjeugdhulp.nl 

Varianten Pleegzorg

Netwerkpleegzorg
Het komt voor dat pleegouders familie of bekenden zijn van de jeugdige en /of ouders. We noemen dit netwerkpleegzorg. Netwerkpleegzorg kan ingezet worden in alle varianten van pleegzorg zoals hieronder beschreven. De verwijzer brengt het netwerk in kaart en bespreekt met ouders of iemand in het netwerk (tijdelijk) pleegouder kan zijn. Als dat lukt, heeft netwerkpleegzorg de voorkeur.

 

Pleegzorg Deeltijd
De deeltijdvariant is verdeeld in twee soorten:

  • deeltijd pleegzorg i.c.m. pleegzorg
  • solo-deeltijd pleegzorg, deze kan op zichzelf bestaan.

Pleegzorg Deeltijd i.c.m. pleegzorg heeft als doel om andere vormen van pleegzorg sterker te maken. Het pleeggezin wordt voor een afgesproken termijn een aantal uur per maand ontlast.

 

Solo-Deeltijd Pleegzorg is voor jeugdigen die (nog) thuis wonen bij de eigen ouder(s), maar waarbij de thuis situatie zorgelijk is. De jeugdige kan op specifieke momenten naar het pleeggezin. Hierdoor kunnen ouders en de jeugdige even op adem komen zodat de jeugdige uiteindelijk in het eigen gezin kan blijven wonen. Er kan maximaal 10 uur per maand gebruik gemaakt worden van solo-deelplaatsing. Zijn er meer dan 10 uur nodig? Dan valt de zorg onder voltijd.

 

Pleegzorg Voltijd

Is voor jeugdigen (0-21 jaar) die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen en worden opgevangen in een (netwerk) pleeggezin. Er zit verschil in:

  • perspectief biedend (duurzaam wonen in pleeggezin) of
  • perspectief zoekend (tijdelijk wonen in een pleeggezin met als doel terug naar huis).

Pleegzorg Crisis
Wordt in gezet bij jeugdigen (0-18 jaar) in een onveilige situatie die direct ergens anders moeten wonen. Jeugdigen worden tijdelijk geplaatst in een crisispleeggezin. Daar wordt gekeken of terug gaan naar het eigen gezin mogelijk is.

Gecontracteerde pleegzorgaanbieders

Sociaal Domein Fryslân heeft namens de Friese gemeenten pleegzorg ingekocht bij de volgende aanbieders:

Bekijk de beschikbaarheid van de aanbieders in de Beschikbaarheidswijzer.