Snel naar:

Veranderingen binnen SJH en waarom

De systematiek verandert niet, hoe we het uitvoeren en gebruiken wel. Ook details zijn aangescherpt. De nadruk ligt op kijken wat mensen zelf kunnen en de mogelijkheid van een jeugdige/gezin en de sociale omgeving. Dit is uit een onderzoek van het bekostigingssysteem naar voren gekomen. Specialistische jeugdhulp wordt ingezet wanneer er opvoedingsnood of een crisis is.

 

Bekijk hier de video over de ontwikkelingen binnen de Friese Jeugdhulp. 

 

Er wordt strakker ingezet op de originele bedoeling van het bekostigingssysteem. Dit betekent dat als het past bij de hulpvraag, er een ondersteuningsplan komt:

  • die door het gezinssysteem wordt gedragen;
  • die voor het totale gezinssysteem is;
  • die voor alle problematiek relevant is;
  • waarbij de hulpvraag centraal staat;
  • waarbij de inzet van organisaties flexibel plaatsvindt zodat het belang van het gezinssysteem maximaal wordt gediend.

Het hele bekostigingssysteem gaat uit van overleg en afstemming. De nadruk ligt op onderlinge communicatie. Met respect voor ieders rol, verantwoordelijkheid en deskundigheid. En door het delen van alle ervaring, informatie en kennis, is in Friesland nog meer dan in het verleden de ambitie om een lerend netwerk vorm te geven met alle betrokkenen.

 

De visie op jeugdhulp en de voorwaarden en uitgangspunten die zijn ingezet bij de inkoop vindt u hier terug.

Wijzigingen profielen

We gaan van tien profielen (1 tot en met 10) naar:

  • vier profielen voor ambulante hulp (A, B, C en D)
  • één profiel voor begeleiding (E)
  • één profiel voor dagopvang (F)
  • één profiel voor dagbehandeling (G)
  • één profiel voor bedden SJH (H),
  • één profiel voor logeren (I)
  • één profiel met ondersteunende elementen (J)

Intensiteiten per profiel
Per profiel zijn er een wisselend aantal intensiteiten (die met een nummer worden aangeduid, niet met een letter).

  • Bij toekenning van een profiel intensiteit combinatie (PIC) is het essentieel dat naar de aard van de hulpvraag (het profiel) wordt gekeken. Dit profiel beschrijft de passende zorg voor de specifieke situatie.
  • Discipline m.b.t. de inpassing binnen de profielen bij de verwijzers wordt belangrijk omdat we dan kunnen monitoren en gericht kunnen contracteren en/of inzetten op innovatie.

De intensiteit van een traject dat wordt aangevraagd (door de jeugdhulpaanbieder) en toegekend (gemeente), wordt bepaald door:

  • Hoe intensief de betrokkenheid van een behandelaar of hulpverlener is
  • De complexiteit van de hulpvraag

Daarbij is het belangrijk om in te schatten wat de verwijzer redelijk en verantwoord vindt. Zowel wat betreft de in te zetten uren als voor de kwaliteit van behandelaren en/of hulpverlening.

 

Om nog concreter te maken waar we het voor doen en waarom, stellen we Tom en zijn gezin aan u voor. Bekijk hier de video. We hopen dat Tom er aan bijdraagt dat we, als samenwerkende professionals, blijven denken en handelen vanuit de behoefte van de jeugdige.

Begrenzing Specialistische Jeugdhulp

Specialistische jeugdhulp is begrensd. Dit betekent dat complementaire ondersteuning niet meer regionaal gecontracteerd wordt. Complementaire ondersteuning, bijvoorbeeld vak-therapie of coaching, is als zelfstandige vorm van ondersteuning geen Specialistische Jeugdhulp. Het betekent ook dat ondersteuning voortaan lokaal wordt georganiseerd door het voorliggend veld of de gebiedsteams.

Loslaten 30-70 kostentoedeling

Het uitgangspunt is 1 tarief voor het hele traject. Dit tarief is altijd beschikbaar, behalve als een traject eerder stopt.

Het resultaat van een individueel traject maakt geen verschil voor de betaling van de 2e termijn (30%). Op het niveau van een jeugdhulpaanbieder kijken we wel naar het algemene beeld. Er kunnen maatregelen én beloningen worden toegepast. Dit wordt nog verder uitgewerkt. Sociaal Domein Fryslân en het regionale contractmanagement doen dit samen, als onderdeel van het kwaliteitsbeleid.

Praktijkboek Specialistische Jeugdhulp 2024

Het praktijkboek Specialistsiche Jeugdhulp is een op de uitvoeringspraktijk gericht document. Het praktijkboek is zelfstandig te gebruiken. Hieronder vindt u het SJH Praktijkboek aanbieders en het SJH Praktijkboek verwijzers en het hulpmiddel voor de opvoedkwadrant.

Documenten 2024

Hier vindt u het administratieprotocol van 2024, het Fries Kwaliteitskader, het normenkader, de productcode inrichtingstabel 2024, het administratieve implementatieplan SJH en Wonen, de vertaaltabel, de gecontracteerde aanbieders SJH en Wonen, de stapelingsmatrix , de handreiking vervoerskosten 2024 en de systematiek indexatie 2024.

Documenten 2023

Hier vindt u het administratieprotocol en de tarievenlijst van 2023.

Vragen inkoop SJH

Alle vragen over de inkoop Specialistische Jeugdhulp vindt u hier. Specialistische Jeugdhulp en Wonen – Sociaal Domein Fryslân (sdfryslan.nl)